Jubileumpenning voor Amstels Gymnastiek Vereeniging

Bron:

https://www.amsterdam.nl/nieuwsarchief/persberichten/2016/persberichten-eric/jubileumpenning/


Op zaterdag 23 april 2016 heeft Amstels Gymnastiek Vereeniging de Jubileumpenning van de stad Amsterdam uitgereikt gekregen door wethouder Eric van der Burg (Sport). De vereniging kreeg de penning vanwege hun 150-jarig jubileum. Amstels Gymnastiek Vereeniging werd in 1866 opgericht en was in 1868 één van de oprichters van het Nederlands Gymnastiek Verbond, de voorloper van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Vanaf de oprichting was Amstels Gymnastiek Vereeniging vooruitstrevend, vooral op het gebied van vrouwenemancipatie. In 1895 besloot de vereniging om vrouwen toe te laten als lid, iets wat destijds ongebruikelijk was. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie gaf daarom de opdracht om het damesturnen niet langer toe te staan, anders dreigde uitsluiting van de unie. Een aantal jaren later maakte het damesturnen zijn rentree bij Amstels Gymnastiek Vereeniging en vanaf dat moment mochten vrouwen daar ook een bestuursfunctie bekleden.

Vandaag de dag richt Amstels Gymnastiek Vereeniging zich vooral op de jeugd en de recreatieve kant van de turnsport. Daarnaast zet de vereniging zich in om 50-plussers en minderheden aan het sporten te krijgen en te houden.

De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en die 50 jaar (of in een veelvoud van 25 jaar daarboven) bestaan.